Primăria oraşului Siret vă urează Bun Venit!
 


 
ŞTIRI - NEWS
 

 

UPDATE 29 februarie 2012

Primarul Orasului Siret, Adrian Popoiu, a semnat astazi la Suceava contractele de finantare pentru proiectele privind reabilitarea Casei de Cultură din Siret si promovarea turistică a zonei Siret-Hliboca.

Aceste două proiecte vor fi realizate cu fonduri ale Uniunii Europene, in cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Ucraina-Moldova

 

 

 

Două noi proiecte în așteptarea contractelor de finanțare

 

Două proiecte ale orașului Siret sunt în așteptarea contractelor de finanțare în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Ucraina-Moldova. În cadrul acestui program se depun proiecte în care trebuie să existe minim doi parteneri, unul din România și unul, fie din Ucraina fie din Republica Moldova. Cei doi parteneri trebuie să colaboreze între ei pentru realizarea obiectivelor proiectului și ambii trebuie să aibă beneficii de pe urma proiectului. În total, orașul nostru a depus 7 proiecte, dintre care 4 vizau în special lucrări de infrastructură (apă-canal, drumuri, reabilitarea Casei de Cultură, etc.). În urma evaluării, au fost selectate două proiecte pentru care în prezent se întocmește documentația premergătoare elaborării contractelor de finanțare.

Unul dintre aceste proiecte are ca obiectiv reabilitarea Casei de Cultură din Siret. În această clădire se desfășoară atât spectacole cultural-artistice, cât și alte activități care presupun un public numeros. Pe lângă acestea însă, în fiecare zi, în Casa de Cultură au loc repetiții. Deși pare un loc mai degrabă pustiu, totuși, în fiecare după-amiază, grupuri de tineri care sunt membri ai ansamblurilor artistice din Siret își desfășoară activitățile de pregătire a spectacolelor. La Casa de Cultură, aproximativ 200 de copii, împărțiți în mai multe grupe, fac repetiții de cel puțin două ori pe săptămână.

Această clădire nu a beneficiat de-a lungul timpului de lucrări mai serioase de reabilitare. Iar problemele acestei clădiri sunt majore. În primul rând, trebuie spus că acoperișul clădirii este deteriorat . Când plouă torențial, apa se infiltrează prin învelitoarea acoperișului și pătrunde în interior, afectând pereții. Instalația electrică este veche și nu mai face față solicitărilor din timpul spectacolelor.

Instalația termică este veche și nu reușește să încălzească clădirea. Scaunele sunt și ele vechi si deteriorate.

Proiectul care are ca obiectiv reabilitarea și dotarea Casei de Cultură Siret își propune să rezolve toate aceste probleme. Vor fi reabilitate acoperișul, pereții, scena, culisele și grupurile sanitare. Va fi înlocuitî tâmplăria. Vor fi achiziționate fotolii noi pentru sala de spectacole. Vor fi achiziționate un sistem de sonorizare și un sistem de lumini, dar și dotări pentru activități sportive: mese de tenis, jocuri de șah, etc.

Partenerul orașului nostru în cadrul acestui proiect este Administrația Raională Zastvana. Localitatea Zastavna va beneficia de o serie de dotări cum ar fi: sistem de sunet, sistem de lumini, mese de tenis, etc. Partenerul nostru va beneficia doar de o mică parte a bugetului din cadrul acestui proiect, deoarece nevoile sale în domeniul cultural sunt legate doar de dotări.

Valoarea totală a proiectului este de 330.000 de euro fără TVA, din care 300.000 de euro vor fi utilizați pentru reabilitarea Casei de Cultură Siret, iar diferența va fi utilizată pentru achiziționarea de dotări pentru orașul Zastavna, partenerul nostru din Ucraina.

Al doilea proiect acceptat spre finanțare are ca obiectiv promovarea turistică a zonei Siret-Hliboca. Atât orașul Siret, cât și raionul Hliboca, au un potențial turistic destul de ridicat, care însă nu este valorificat suficient. În ceea ce privește orașul Siret, am putea aminti fie și numai biserica Sf. Treime, pentru vechimea și importanța sa istorică și lacul de acumulare Siret, pentru atracția pe care o constituie pentru pescarii sportivi și iubitorii de natură.

Localitățile Siret și Hliboca nu reprezintă în momentul de față destinații turistice importante mai ales din cauza unei foarte slabe promovări a potențialului turistic local. Atât orașul Siret, cât și orașul Hliboca, se află în afara circuitelor turistice tradiționale, astfel încât numărul de vizitatori este foarte redus. Creșterea numărului de turiști în zonă poate avea un efect benefic asupra economiei locale, în primul rând asupra unităților de alimentație publică, a firmelor care oferă cazare, dar și a comerțului local, în ansamblu.

 

Valoarea totală a proiectului este de 160.000 de euro. Orașul Siret va beneficia de aproximativ 75% din valoarea bugetului, restul de 25% revenindu-i partenerului.

De asemenea, trebuie menționat că la începutul lunii decembrie a fost deschisă a doua sesiune de depuneri de proiecte pe Programul Operational Comun România Ucraina Moldova. Programul are 3 priorități de finanțare, iar fiecare prioritate are câte două măsuri, care acoperă următoarele domenii: dezvoltare economică, dezvoltarea infrastructurii rutiere și energetice, managementul apei și deșeurilor, situațiile de urgență, cooperarea între administratii publice și cooperarea între instituții și cetățeni. Primăria Siret a avut deja o serie de discuții cu partenerii din Ucraina, urmând să depună în calitate de aplicant 6 proiecte, câte unul de fiecare măsură finanțată prin program, și va fi partener în alte 4 sau 5 proiecte care vor fi depuse de localități din Ucraina, în calitate de aplicant.

Competiția va fi însă foarte dificilă, deoarece numărul proiectelor depuse este foarte mare. La sesiunea precedentă, de exemplu, valoarea totală a proiectelor depuse a fost de 4 – 5 ori mai mare decât valoarea totală a fondurilor alocate. Din acest motiv, va fi depus câte un proiect pentru fiecare măsură ce este finanțată prin program, astfel încât să intrăm în competiție în toate domeniile cuprinse în program. Să sperăm că viitoarea sesiune de evaluare va aduce noi fonduri pentru orașul Siret.

Prin acest proiect vor fi realizate materiale de promovare turistică pentru orașul Siret și raionul Zastavna, vor fi realizate panouri informative pentru cele mai importante monumente, vor fi realizate două pagini de internet pentru promovare turistică, și nu în ultimul rând, cele două localități vor fi promovate la un târg turistic. De asemenea, vor fi achiziționate dotări cum ar fi calculatoare și alte bunuri de acest gen, care pe durata implementării proiectului vor fi utilizate de echipa de implementare, după care vor fi utilizate în cadrul Primăriei Siret. Se va realiza astfel și înlocuirea tehnicii de calcul învechită sau defectă din primărie.

(Viorel HAIURA- consilier al primarului orașului Siret)